تحولات منطقه

در حالی که دولت جذب سالانه ۳۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی بعد از برجام را وعده داده بود، اما از این مبلغ فقط یک بیستم یعنی ۱.۵ میلیارد دلار در سال گذشته محقق شد.

تحقق فقط ۱.۵ میلیارد دلار از وعده ۳۰ میلیارد دلاری دولت
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یکی از وعده‌های دولت یازدهم پس از برجام جذب سالانه حداقل ۳۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی بود، اما با گذشت بیش از یک سال از اجرا شدن توافق تهران با آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان تلاش ایران برای جلب‌نظر سرمایه‌گذاران خارجی ثمره چندانی نداشته و علیرغم اینکه امید می‌رفت که بانک‌های بین‌المللی تامین مالی تجارت در ایران را آغاز کنند، سرمایه‌گذاری خارجی رونقی نداشته است.  

*‌ سرمایه‌گذار امنیت ندارد

فریال مستوفی رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رابطه با وضعیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی گفت: از ۱۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی مصوب شده پس از برجام تا پایان سال ۹۵ فقط ۱.۵ میلیارد دلار عملیاتی شده است.

وی با بیان اینکه کشور ایران یک درصد جمعیت دنیا و ۷ درصد منابع طبیعی دنیا را در اختیار دارد، بیان داشت: بنابراین با توجه به امکانات و پتانسیل‌های ایران، انتظار ما از جذب سرمایه‌گذاری خارجی بیشتر از این ارقام است، اما برای جذب سرمایه‌گذاری بیشتر باید بستر لازم فراهم شود.  

مستوفی افزود: برای جلب سرمایه‌گذاری خارجی باید امنیت سرمایه‌گذار بیشتر، بوروکراسی کمتر و وضعیت کسب و کار رونق یابد و موضوع ارز چند نرخی که یکی از معضلات سرمایه‌گذاری خارجی است؛ حل شود.

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه امضاء برجام برخی مشکلات و محدودیت‌های بین‌المللی را حل کرده، بیان داشت: موضوع اصلی یعنی مشکل برقراری روابط بانکی هنوز به طور کامل حل نشده و ما نتوانسته‌ایم ارتباطات بانکی را با سایر کشورها به صورت کامل برقرار کنیم.  

وی افزود: غیر از چند بانک کوچک و متوسط، هیچ بانک بزرگ بین‌المللی با ایران کار را شروع نکرده و بسترهای لازم برای شناسایی بخش‌های استراتژیک فراهم نشده و باید برنامه اولویت‌بندی سرمایه‌گذاری تدوین شود و با تغییر دولت‌ها انجام این برنامه مختل نشود.

* شک سرمایه‌گذاران خارجی برای سرمایه‌گذاری در ایران رفع نشده است

حسین سلیمی رئیس انجمن سرمایه‌گذاری خارجی اتاق بازرگانی ایران در رابطه با موضوع مذکور، گفت: ثبات سیاسی و اقتصادی در همه دنیا یکی از عوامل افزایش تقاضا برای سرمایه‌گذاری است، در حالی که با توجه به تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در گذشته هنوز هم شک و شبهه برای متقاضیان سرمایه‌گذاری در ایران وجود دارد.  

وی افزود: بی‌ثباتی و نامعلوم بودن آینده ارز هم یکی از عواملی است که بر روی سرمایه‌گذاری خارجی تأثیرگذار است.  

* انتظارات بخش خصوصی از جذب سرمایه‌گذاری خارجی برآورده نشد

حسین سلاح‌ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در رابطه با وضعیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی بعد از برجام بیان داشت: بعداز برجام روند مراجعه هیئت‌های تجاری - بازاریابی و سرمایه‌گذاری خارجی به ایران رشد قابل توجهی داشت و با مراجعه این هیئت‌ها بازرگانی از کشورهای خارجی، تفاهمنامه‌هایی منعقد شده است و بخشی هم اجرایی شده ولی این روند قدری با آنچه که مورد انتظار بخش خصوصی بوده فاصله دارد.  

وی با بیان اینکه یکی از موانع سرمایه‌گذاری خارجی، عدم برقراری روابط بانکی با بانک‌های بزرگ بین‌المللی است، گفت: علیرغم این موضوع محیط کسب و کار ایران با آنچه که در سند ۱۴۰۴ پیش‌بینی شده فاصله معناداری دارد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر اینکه برای جذب سرمایه‌گذار خارجی باید بستر کافی وجود داشته باشد، تصریح کرد: دولت باید به شاخص‌هایی که سرمایه‌گذاران به ویژه سرمایه‌گذاران خارجی را برای سرمایه‌گذاری بلند مدت در ایران تشویق و ترغیب می‌کند توجه ویژه‌ای داشته باشد.

براساس این گزارش از وعده ۳۰ میلیارد تومانی جذب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران فقط ۱.۵ میلیارد تومان در سال ۹۵ یعنی یک بیستم پیش‌بینی روحانی محقق شده که از عوامل اصلی عدم تحقق این وعده می‌توان به برقرار نشدن ارتباط بانک‌های بین‌المللی با بانک‌های ایرانی اشاره کرد که رئیس جمهور پس از برجام وعده آن را داده بود.  

این گزارش می‌افزاید: تک نرخی شدن ارز وعده فراموش شده دولت هم به گفته کارشناسان و دست‌اندرکاران یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر جذب سرمایه‌گذار خارجی است که عدم تحقق آن تأثیر منفی در این بخش دارد.  

منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.